NOTE: 

Virtu Musette vil fremover få tilknyttet flere skribenter, og vi vil udvide inholdet med mere cykelrelateret guf. Video og podcast er også en del af ruteprofilen. Nu er vi igang, og vi håber, du vil føle dig inspireret og underholdt - det er vores hensigt. Tilmelde dig Virtu Musette og følg vores udvikling fra amatør til pro... 

Har du idéer og input, er du meget velkommen til at skrive til os.

Join the Ride
Virtu Musette radaktionen

Riis: Højdramatisk Tour i vente

Riis: Højdramatisk Tour i vente

INTERVIEW: Bjarne Riis har Chris Froome som sin største favorit i Touren ovenpå på britens ”imponerende” mesterstykke i Giroen. Men det kan blive historisk tæt og dramatisk i etganske bredt favoritfelt, som også tæller danske Jakob Fuglsang.

Af Per Bausager

Tour de France anno 2018 har potentialet til at blive en af de årgange, vi kommer til at tale længe om. Bjarne Riis har godt nok stadig den britiske Sky-kaptajn Chris Froome som sin favorit til podiepladsens øverste trin i Paris, fortæller han i dette interview. Også selvom Froome har kørt årets Giro og her imponerede Riis stort med sit vilde comeback på Colle delle Finestre.  

Men feltet lige bag Froome er både bredt og stort, og dynamikken og stillingskrigen mellem de to store mandskaber Sky og Movistar kan give spændende muligheder for navne som Nibali, Porte og Jakob Fuglsang. 

I dette interview fortæller Riis også mere om, hvorfor han netop i år mener, at sandsynligheden for Giro-Tour-doublen er større end i andre år. 

“Chris Froome lavede det helt store nummer på 19. etape af Giroen, på et tidspunkt hvor han var afskrevet som mulig vinder af løbet. Hvad tænker du om denne bedrift, og om den historie, som Matteo Tosatto fortæller om hele planlægningen?”

“Først og fremmest bekræfter Tosatto jo, at Team Sky har mange flere ressourcer end andre hold, hvilket ikke er en nyhed. Men jeg synes også, vi ser endnu et eksempel på, at de er gode til at anvende disse mange ressourcer med kløgt og grundighed. Når vi tit er blevet irriteret over deres køremåde, hænger det sammen med, at de hidtil har haft styr på løbet, og ikke har behøvet at tænke offensivt. Denne gang var det nødvendigt at lægge en offensiv plan. Som vi hører Tosatto sige, så var planen egentlig med henblik på at komme på podiet og at vinde en smuk etape. Men vi ser tit, at det ene river det andet med sig, og at når der virkeligt lægges pres på, så kommer der nogle følgevirkninger, som det ikke er muligt at forudse”.

“Hvilke virkninger tænker du på?”

“F.eks. at Dumoulin kommer i tvivl og vælger at vente på folk, at sydamerikanerne ikke vil tage en føring, og at Reichenbach kører nedad som en turist. Og det er klart, at når Froome får meldinger om, at det udvikler sig skidt for dem, der jager ham, så giver det moral og vinger, mens det nede hos de andre virker modsat.”

Er du ligefrem imponeret af Team Sky her?”

“Ja, det er jeg. Jeg synes, det var en meget klog og modig aktion, og at den blev eksekveret eksemplarisk. De viste præcis, hvordan moderne cykling bør planlægges og køres. At man skal bruge den viden og teknologi, man har til rådighed og ikke tøve, når alle har skrevet under på planen. Jeg sendte da også både Froome og Brailsford et tillykke og udtrykte min anerkendelse for den vilje, det mod og den kollektive indsats vi havde set, og sagde, at det var noget af det bedste, jeg har set i de seneste årtier.”

“Hvad tænker du så om Touren?”

“Jeg mener, at Froome er favorit, selvom vi har et større favoritfelt end i mange år. Froome var tydeligvis ikke i sin bedste form ved starten af Giroen. Jeg vil tro, at han har regnet på, at konkurrencen trods alt er mindre der, og at han kunne møde op uden at være knivskarp og så køre sig op inden den sidste uge - hvilket han jo også gjorde. Men at han vandt, er ikke alene hans fortjeneste. De andre dummede sig i den grad ved ikke at snøre sækken de gange, han var i knæ. Og det gør man bare ikke med en mand, der har vundet fire Tour de France. Når man har mulighed for at lukke en topcontender ude af klassementet, må det aldrig forsømmes at gøre det endegyldigt”.

“Tror du, at det kommer ham til skade i juli, at han har kørt Giro?”

“Umiddelbart ikke. Hans træner siger jo, at han har trådt de fleste watt nogensinde efter Giroen. Og logisk nok. Han er kommet ud af løbet i topform, og har derfor aldrig været så stærk på denne årstid. Men jeg vil tro, at Sky-folkene i høj grad har været bevidste om, at netop i år er der en uge mere mellem Giro og Tour, så Froome har mere tid til at restituere. Han kan ligefrem nå at slappe af og så bygge en ny form op. Alle de andre skal også tænke på, hvor langt der er til d. 7. juli. For dem, der har kørt Dauphiné, er det meget længe at vente på Touren. Der skal en ny lang træningsblok ind. Derfor synes jeg også, det er klogt, at Jakob Fuglsang har valgt Schweiz Rundt i år, så hans træningsblok bliver kortere, og han bare skal holde den gående og få kørt nogle bjerge,, da man jo kommer 10 dage ind i Touren, før der kommer nogle.”

“Hvad tænker du om Movistar vs Sky?”

“Det bliver jo super interessant at se. Med den trio, Movistar råder over, har de jo fantastiske muligheder for at lave rav i den og for at udfordre Sky. Men det vil være nødvendigt, at de holder sammen, og at alle er parate til at ofre sig for hinanden, ellers vil de ikke kunne slå Sky.” 

“Hvordan tror du, de vil gribe det an?”

“Hvis det er, som de siger, at de kører for Landa og Quintana, så vil vi se en aggressiv Valverde, som vil skabe en masse situationer, som Sky skal bruge kræfter på at lukke ned. Og jeg håber, at Jakob vil være dygtig til at lukrere på den krig, der vil være mellem de to hold. Der kan jo ske mange ting.”

“Hvad hentyder du til?”

“Jamen, det kan jo være, at Landa kører væk, og at Egan Bernal kører med, og at de så kører så stærkt, at de ikke bliver hentet, og at Bernal så pludseligt sidder i gult. Hvad gør Sky så? Eller at det regner på brostenene på 9. etape, og alt bliver vendt op og ned som i 2014. Og glem ikke Nibali. Jeg tror, han kørte langsomt i Dauphiné med fuldt overlæg, fordi der er så længe til Touren, og ham må man aldrig undervurdere. Han er måske den klogeste af dem alle, og hans palmares taler jo for sig selv. Under alle omstændigheder tror jeg, vi får en meget spændende Tour i år. Ikke mindst set med danske øjne.”

Froomes lyserøde kup

Froomes lyserøde kup