NOTE: 

Virtu Musette vil fremover få tilknyttet flere skribenter, og vi vil udvide inholdet med mere cykelrelateret guf. Video og podcast er også en del af ruteprofilen. Nu er vi igang, og vi håber, du vil føle dig inspireret og underholdt - det er vores hensigt. Tilmelde dig Virtu Musette og følg vores udvikling fra amatør til pro... 

Har du idéer og input, er du meget velkommen til at skrive til os.

Join the Ride
Virtu Musette radaktionen

Riis klumme: Min drøm er et dansk storhold

Riis klumme: Min drøm er et dansk storhold

Jeg ved, at en stor del af jer lagde mærke til historien om Team Made In Denmark i sidste uge. Jeg har i hvert fald fået mange beskeder og opkald siden, og mange kommer til mig og spørger nysgerrigt ind til, hvad det er for et projekt, vi i Virtu Cycling Group er i gang med. Det vil jeg rigtig gerne fortælle jer mere om.

Men lad mig først lige benytte chancen til at sige, at vi tre i ejerkredsen, Lars Seier Christensen, Jan Bech Andersen og jeg, er meget glade for de mange positive hilsner, vi har fået fra virksomheder, mulige samarbejdspartnere og danske cykelfans. 
Det fortæller os i hvert fald, at rigtig mange gerne vil se et dansk storhold på cykelsportens største scene. Og cykelsporten – både på motionsplan og som sport – er populær som aldrig før. 
De faktorer er selvfølgelig helt afgørende. 

Jeg behøver heller ikke se mange minutters cykelløb fra denne sæson for at konstatere, at vi i Danmark råder over en fantastisk række af nu etablerede stjerner og nogle kæmpetalenter. Jeg kan ikke mindes det har set mere lovende ud. 
En rytter som Jakob Fuglsang kan vinde en Grand Tour, hvis tingene flasker sig. I ryttere som Michael Valgren, Mads Pedersen og Søren Kragh Andersen har vi potentielle vindere af de største klassikere. Og så er der altså stadig mange, jeg også kunne have nævnt, både etablerede navne, stærke hjælperyttere og kommende stjerner. Tænk lige på, hvordan danskerne dominerede det seneste VM i Norge. Det er vildt imponerende!

Så der er bestemt basis for et hold med en dansk base på øverste niveau. Og kunne det ikke være fedt, hvis vi kunne mønstre nogle af disse dygtige ryttere på det samme hold? 

Et opgør med cykelsportens største udfordring

Det er både vores drøm og mål at skabe det danske storhold, som vi synes både ryttere og fans fortjener. Samtidig har vi været meget fokuserede på at skabe en stærk platform og forretningsmodel for projektet, vi som arbejdstitel kalder Team Made In Denmark eller Team MID. 

En af cykelsportens største udfordringer i dag er den forretningsmodel, som de fleste hold er bygget på. Og som mit hold var bygget på, da jeg havde Team Saxo Bank: En eller flere meget store sponsorer putter penge i kassen (og så kommer dertil en næsten ubetydelig indtægt fra salg af merchandise.)
Et cykelhold har ikke en hjemmebane, der giver entréindtægter. Der er ingen løbende transferindtægter. Og cykelholdene får heller ikke del i tv-rettighederne, som eksempelvis forgylder alle deltagerne i fodboldens Champions League. 
Holdene bliver derfor ekstremt afhængige af de store sponsorer. Der er reelt ingen andre ben at balancere forretningen på. 
Sagt med andre ord, stopper sponsoren, kan holdet være fortid, succesfuldt eller ej. Det gør det svært at styre holdet med de langsigtede briller på. 

Hvis et hold står og mangler en sponsor, så har man – helt naturligt - de kortsigtede briller på. Hvordan finder vi en ny sponsor? Hvordan laver vi resultater her og nu? 

Det gør det umuligt at tænke langsigtet og investere i eksempelvis udvikling af nye talenter. Talenterne skal have tid og ro til at udvikle sig. De laver ikke resultaterne her og nu. 

En stærkere forretningsmodel baseret på flere indtægtsben end et par store sponsorer giver den nødvendige stabilitet, som cykelsporten har brug for. Og vi kan ikke bare sætte os ned og vente på, at ASO kommer og deler rundhåndet ud af pengene fra Tour de France. 
Stabiliteten er også afgørende i antidoping-arbejdet. Hvis vi fjerner incitamenterne for hold og ryttere til at skulle lave resultater på kommando for eksempelvis for at sikre en ny sponsor, så har cykelsporten taget endnu et skridt i den rigtige retning.

Da Lars Seier Christensen og jeg startede Virtu Cycling Group – og siden fik Jan Bech Andersen med ombord som ejer – var det netop med det ønske at skabe en koncern af cykelrelaterede aktiviteter bygget rundt om en et cykelhold for at skabe et stærkere fundament. Et fundament, som ikke blot hviler på et sponsorben, men også er en forretning. Den koncern er vi stadig undervejs ved at opbygge og investere i, og den består i dag af Virtu Business Club (et erhvervs- og cykelnetværk), Virtu Travel (et rejsebureau), Virtu Cycling Gear (salg af cykeltøj fra Castelli og Sportful), Virtu Bikes (salg af cykler fra Storck), VirtuGO (en virtuel træningsplatform) samt vores toskanske cykelhotel Villa Pacini samt adgang til en række boutique-hoteller på Mallorca (Virtu Villas). Dertil ejer og driver vi i dag et kontinentalhold og et World Tour-hold for kvinder.

Team MID – et cykelhold og et erhvervsfremstød i ét

Vores tanke er så også at nytænke måden, vi bygger det nye hold på. I stedet for at have en titelsponsor vil vi tilbyde partnerskaber på tre niveauer: En gruppe af otte til 10 større sponsorer, så adgangsbilletten til at være partner ikke længere er et stort tocifret eller trecifret millionbeløb. Samt to mindre niveauer. 
Niveauerne giver adgang til forskellige muligheder, men vi ønsker i høj grad af at skræddersy aktiveringen af sponsoratet til hver enkelt partners behov. En partner ønsker måske eksponering i forbindelse med et løb i Belgien, en anden vil måske hellere vil fokusere på VIP og hospitality-muligheder, og andre igen ønsker fokus på interne sundhedsforløb eller events. 
Vi tilbyder et hold, der hjælper virksomhederne med at fokusere deres sponsorat på akkurat det, der giver mest mening for den enkelte virksomhed, så platformen bliver så effektiv som muligt. 

Samtidig vil vi gerne supplere med en flytbar Expo, World Tour Expo, som rykker med holdet rundt i verden til nogle af de vigtigste løb. Forbilledet er den Expo, som Danmark havde skabt til OL i Rio. Her vil vores partnere kunne udstille og møde kunder på de vigtigste markeder, så vi får skabt et spændende erhvervsfremstød for danske eller nordiske virksomheder. Derfor er vi glade for, at vi her har opbakning fra Eksportrådet, Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet. 

Drømmen om flere danskere øverst på podiet

Og så er vi lidt tilbage til, hvor vi begyndte denne klumme. Nemlig ved min – ved vores – drøm om at hjælpe de mange danske stjerner og talenter til at vinde de største løb, Grand Tours, monumenter og klassikere. Og tro mig, det har de potentialet til. 
Det motiverer mig helt vildt at få projektet med at stable et nyt dansk storhold på benene til at lykkes. Og jeg synes virkelig, at projektet er spændende, både sportsligt og kommercielt, set både fra rytterside og fra virksomhedernes side. 

Hverken Rom eller Team MID bliver bygget på en dag, og det kræver tålmodighed, så vi bygger et holdbart udgangspunkt. 
Ifølge UCI’s regler skal man, inden man kan blive World Tour-hold, være Pro continental-hold, niveauet lige under cykelsportens superliga. 
Det arbejder vi benhårdt på nu og sigter efter i 2019. Det, både tror og håber vi, er realistisk. Derefter går vi efter at blive World Tour i 2020 eller 2021.
Vi har allerede talt med flere end 50 virksomheder, og interessen er stor. Forhandlingerne er i gang med flere, og vi håber, at vi inden længe kan præsentere de første parter, hvis alt går vel. Det skal jeg nok fortælle mere om, når vi kommer dertil. 

Så til sidst, prøv lige at forestille dig dette scenarie, mens du ser Tour de France rulle over skærmen. En Tour de France-start i Danmark i 2021, det ville da være kæmpestort, hvis det bliver en realitet. Og tænk så, hvis vi ved samme lejlighed kunne mønstre et hold med nogle af de største danske stjerner at samles om. 

Det er min drøm med Team MID. Jeg håber, at I har lyst til at være med som støtte. Som partner, som fan eller tilskuer i vejsiden.”
 

 

 

Danmark Rundt indefra

Danmark Rundt indefra

Fra klassikerhaj til sportsdirektør bag Fuglsang

Fra klassikerhaj til sportsdirektør bag Fuglsang